I kø med corona: Falcks alternative hurtigtest trækker kunder til

De private coronatest er populære trods større usikkerhed end det offentliges gratis alternativ.

Af Mikkel Lau Kristensen og Dorthea L. Neuenschwander

Mellem JYSK og THansen på Silkeborgvej står folk stimlet sammen i kø. De står med behørig coronasikret tometersafstand og naturligvis bag mundmaskerne, som fuldender 2020´s velkendte uniform. Hverken den kolde vind eller de sporadiske november-intense regnskyl får folk til at trække mod læ. For det er ikke dundyner eller dæk, der får de skjulte ansigter til at flokkes. Det er i stedet Falcks hurtige 15 minutters-tests, de venter på i timevis.

Mandag d. 2. november åbnede Falck for coronatest, som lover svar indenfor 15 minutter. Det er en test alle kan møde op og få taget, og prisen er 299 kr.

Foto: Dorthea L. Neuenschwander

En af dem er 17-årige Lars fra Ringkøbing. Han har været hjemme fra skole og fritidsaktiviteter i tre dage og er begyndt at kede sig. 

“Selvom jeg bare er forkølet, må jeg ikke komme i skole. Jeg skal komme med en negativ test,” siger han. 

Det er anden gang vestjyden har taget den halvanden time lange køretur til teststedet i Aarhus. I aftes ankom han en time før stedet lukkede klokken 20, men på grund af den lange kø, nåede han ikke at blive testet. Derfor står han her igen i dag. 

“Jeg har stået her i en time nu, og det tager vist to,” siger han. 

Lars har valgt den private test hos Falck, fordi han gerne vil tilbage til hverdagen hurtigst muligt. Prisen betyder ikke det store – måske fordi han ikke selv betaler, indrømmer gymnasieeleven og griner bag mundbindet.    

“Jo, det har en betydning, men det gør dagligdagen meget nemmere, når man bliver testet på et kvarter i stedet for først at få sit resultat dagen efter.”

Lars gik selv glip af to eksamener i denne uge, som han må tage på et senere tidspunkt.  

Foto: Dorthea L. Neuenschwander

Længere nede i køen står Dorthe, som til dagligt er læge. Hun vil testes, fordi hendes datter er blevet syg med coronalignende symptomer. 

“Min datter har symptomer, og i mandags kunne jeg først få en tid på fredag,” siger hun. “Det har store omkostninger for os, hvordan hun er isoleret. Jeg arbejder også med kritisk syge patienter til dagligt, så jeg tør ikke gå på arbejde,“ siger hun. 

Heller ikke Dorthe har haft de store overvejelser i forhold til testens pris. 

“Dybest set burde det være et tilbud for alle, uanset om man økonomisk kan klare det eller ej, men for mig personligt betyder det ikke noget.”

Falck lover, at testene har 93-98% sikkerhed ved positive prøver, samt en 99% sikkerhed ved negative prøver. En testsikkerhed, som ligger under den gængse svælgpodning, vi kender fra de offentlige hvide telte. Her regner man med en endnu højere sikkerhed. Claus Nielsen fra Statens Serum Institut har til Dagbladet Information udtalt, at der kun er tale om en teoretisk risiko for fejl i de offentlige test.

I køen har både Lars og Dorthe overvejet den omdiskuterede usikkerhed ved de hurtige test.  

Dorthe håber, at der snart vil komme flere oplysninger, så alle parter kan blive klogere på, om testen er så sikker, som Falck annoncerer. 

“Jeg har kun sporadisk læst, at den måske ikke er så sikker,” siger hun. Hun har desuden tænkt sig at benytte sin tid i det offentlige på fredag, uanset hvad testen i dag viser.

Også Lars har kigget på tallene. 

“Jeg har læst om sikkerhedsprocenterne på den her test, og den er jo 98 %, så der løber jeg risikoen,” siger han. Han afviser dog at blive testet i det offentlige også.  “Så vil jeg hellere tilbage til dagligdagen og i gang igen.”

Foto: Dorthea L. Neuenschwander