Et forsøg på at forbedre havmiljøet vækker stolthed og ros hos foreninger, men harme hos aarhusiansk fiskehandler

Foto: Christian Moess Laursen

NaturSkånsom er navnet på den miljøcertificering, som skal sikre danskerne naturvenlig fisk på middagsbordene. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening skulle det være godt nyt for både den miljøbevidste forbruger og havnaturen. Men ikke alle er lige begejstrede.

Af Christian Moess Laursen

”Det er misledende, og det skævvrider konkurrencen, når man siger, man skal gå efter det, der er naturskånsom, fordi det er det, der giver den bedste kvalitet. Det passer simpelthen ikke”, fortæller Anders Andreasen. Han er indehaver af fiskehandlen på havnen i Aarhus, Havnens Fiskehus, som han også driver dagligt med sine ansatte.

NaturSkånsom går i sin enkelthed ud på, at fisk, som er fisket med line, garn og lignende udstyr, der er skånsomt for havmiljøet, får en certificering, som forbrugeren så kan forholde sig til. Det er Svanemærket for fiskehandel. Alternativet til line og garn er bundtrawl, som kan sammenlignes med at pløje havbunden, og det spilder ressourcer og udsulter havmiljøet ifølge Danmarks Naturfredningsforening. Hvis fiskebutikker vil have NaturSkånsom-mærkede fisk på disken, skal de betale for det og derudover leve op til krav.

Mærkningsordningen blev en realitet i mandags, og det vakte stolthed hos Søren Jacobsen, som er formand for foreningen Skånsomt Kystfiskeri, hvis medlemmer også forud for den nye mærkningsordning kun fiskede med havmiljøvenlige redskaber. Hos Danmark Naturfredningsforening blev ordningen også modtaget positivt:

”Det er godt nyt, at forbrugerne endelig får et mærke, der kan hjælpe dem med at finde vej til bæredygtige fisk. Det tager både tager hensyn til fiskebestanden, men også til de metoder, der bliver brugt til at fange fiskene”, udtaler Cathrine Pedersen Schirmer, havpolitisk seniorrådgiver.

Helte og skurke

Men glæden er altså ikke delt af alle. Anders Andreasen, som sidder med i bestyrelsen hos Danske Fiskehandlere, understreger, at der mangler nuancer i tiltaget, som han kalder en konkurrenceforvridning.

”Vi vil gerne støtte de kystnære fiskere og den gode kvalitet. Men man skal bare passe på, man ikke gør de andre til bussemænd.”

Til Aarhusianer’n forklarer Anders Andreasen, at de fisk, der er fanget naturskånsomt af kutterne – som er kontrasten til kystnært fiskeri – er dem af bedst kvalitet. Det er de, fordi kutterne har udstyr til at rense og fryse de friske ned lige efter fangsten.

”Fisk fanget af kutterne bliver behandlet på den bedste måde”, uddyber han, ”de små kystnære både har ikke faciliteterne til at behandle fiskene på den måde.”

En naturskånsom-certificering er dog en god ide, mener Anders Andreasen. Man skulle bare have inkluderet fiskerne: ”Man skulle have ventet med at lancere det. Hvis man vil lave en certificering, der vil sikre den gode kvalitet, så skulle man have styring i første led først. Og det er fiskerne. Og hvis fiskerne ikke har mulighed for at rense og ise den friske fangst ned med det samme, så er det ikke miljøvenligt og heller ikke kvalitetsbevidst.”