Kattegatforbindelse deler vandene

En bro over Kattegat skal forbinde Jylland og Sjælland. Men ikke alle er glade for projektet. Helle Wium opstillede i sidste uge et borgerforslag, da hun vil have projektet til folkeafstemning. 

Af Frederikke Langergaard og Sofie Amdisen Andersen
2. november kl. 15:42

Hvad vil du sige til en rejsetid på 1 time mellem Aarhus og København? Det lyder da meget godt, ikke? Det vil være realiteten med en Kattegatforbindelse, som en politisk komité har arbejdet på siden 2009. Forbindelsen skal gå mellem Hou i Østjylland og Røsnæs på Vestsjælland og vil gå gennem Samsø. Den vil bestå af både et jernbanespor til togdrift og en motorvej.

Foto: Vejdirektoratet “En fast Kattegatforbindelse”

Men selv om rejsetiden med den nye forbindelse bliver kortere, er det ikke alle, der er begejstrede for planen. 

Borgerforslag om folkeafstemning

53-årige Helle Wium fra Harlev stillede den 28. oktober borgerforslaget “Kattegatforbindelse til vejledende folkeafstemning”. Forslaget vil have Kattegatforbindelsen til folkeafstemning, så danskerne får direkte indflydelse på projektet. Helle Wium, der er tidligere folketingskandidat for Alternativet, kritiserer netop politikerne for ikke at lytte til borgerne i beslutningsprocessen:

“Jeg føler mig ikke inddraget og ikke involveret eller hørt. Det føles, som om ting foregår i en lille lobbygruppe, og så skal vi andre bare sluge det.”

For Helle Wium er det især broens negative konsekvenser for miljøet, som hun vil sætte fokus på:

“Kattegatforbindelsen vil gå ud over uberørt natur, fuglereservater, klokkefrøer og ting, som man har forpligtelse til at beskytte.”     

Ifølge Helle Wium har interessen for borgerforslaget været overvældende. I skrivende stund har 3.025 borgere underskrevet, og det er mange flere, end den tidligere alternativist havde forventet. Hun understreger, at hun ikke er alene med modstanden mod den nye Kattegatforbindelse. Facebookgruppen “Kattegatforbindelse – Nej Tak” har 6.300 medlemmer. Formålet med gruppen er at samle relevant dokumentation, artikler og viden, der argumenterer for, at Kattegatforbindelsen ikke skal etableres. 

”50.000 er rigtig mange”

Kattegatkomitéen, der arbejder for en etablering af forbindelsen, er lige nu i gang med en såkaldt forundersøgelse, der skal være færdig i 2021. Komitéen blev oprettet i 2008 og er en sammenslutning af politikere og interesser i det private erhvervsliv, organisationer og vidensinstitutioner. Regionsrådsformand for Region Midtjylland Anders Kühnau er formand for komitéen.

Komitéen skriver i rapporten “En fast Kattegatforbindelse” fra 2015, at forbindelsen uden tvivl vil påvirke miljø- og naturforhold i området omkring broen. Dog kan komitéen ikke sige noget om, i hvilken grad broen får miljømæssige konsekvenser. Dette skal undersøges i en undersøgelse af Dansk Miljørådgivning, som skal vurdere de miljømæssige konsekvenser. Det er næste skridt i processen for komitéen.

Hanne-Marie Sieg Sørensen fra Kattegatkomitéens sekretariat udtaler, at komitéen er bekendt med Helle Wiums borgerforslag, men at komitéen ikke har drøftet forslaget. “Borgerforslaget får ikke indflydelse på arbejdet i Kattegatkomitéen. Vi arbejder fortsat for, at der skal etableres en fast forbindelse mellem Jylland og Sjælland,” slår Hanne-Marie Sieg Sørensen fast. I forhold til Helle Wiums kritik af mangel på offentlig inddragelse pointerer Hanne-Marie Sørensen, at Vejdirektoratet, Sund & Bælt m.fl. har afholdt tre offentlige informationsmøder med fokus på henholdsvis Jylland, Samsø og Sjælland. Her har Vejdirektoratet m.fl. givet en status på arbejdet, og der har været mulighed for at stille spørgsmål.

På trods af borgernes store interesse for Helle Wiums borgerforslag er der dog et stykke vej igen, før borgerforslaget når hele vejen til Folketinget. Et borgerforslag skal have 50.000 underskrifter, før Folketinget tager det op, og Helle Wium skal nå at samle underskrifterne inden april 2021. Og det er en udfordring, erkender Wium: “Bare det at skaffe 50.000 er rigtig mange.” Selve Kattegatforbindelsen er beregnet til at stå færdig i 2035 – i lyset af det har Helle Wium jo god tid til at kæmpe mod broen.

One comment

  1. God rubrik. Velfungerende opbygning af artiklen, hvor rubrik, underrubrik og indledning kan læses uafhængigt at hinanden. Indledningen får engageret læseren. Til gengæld savner jeg information om den politiske komité. Hvem består den af, hvem har nedsat den, hvilket mandat har den? Husk at linke, når der er oplagt mulighed for det. Fint at have Helle Wium med som kilde. Husk at bruge hendes efternavn i alle sammenhænge, hvor I nævner hende. Hvis det bliver for repetitivt, så omskriv: “Den xx-årige alternativist” eller lignende. Måske kunne I tilføje mere information om, hvor hendes modstand stammer fra? Ellers god artikel, der fremstår som en journalistisk nyhed

Der er lukket for kommentarer.