Der er ikke nok hænder til at passe vores ældre i Aarhus

Ifølge en undersøgelse fra FOA kommer Aarhus Kommune om 8 år til at mangle 1.600 SOSU-assistenter og -hjælpere til at passe vores ældre.

Af Lin Rafn Tygesen
2. november kl. 16:35

Der kommer til at være flere ældre og færre til at passe dem. Det konkluderer en rapport fra FOA. Dette skyldes dels, at der kommer flere ældre, og dels at en stor andel af de nuværende SOSU-medarbejdere går på pension.

Jan Radzewicz formand for Ældrerådet i Aarhus Kommune forklarer: ”Grunden til at der er mangel på hænder skyldes blandt andet, at faget i dag ikke har et særligt tillokkende ry. Faget har et dårligt ry som værende belastende og tidspresset.” De mange deltidsstillingsopslag inden for faget er med til at fastholde dette ry.

Pressen har tendens til at tale faget ned, og der har været forskellige sager i medierne, hvor SOSU-personale har været udsat for kritik. Blandt andet i kølvandet på TV 2-dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’. Jan Radzewicz tilføjer: ”Samtidig er lønnen ikke god nok, især ikke for SOSU-hjælpere.”

Ikke kun ”tørre-røv-jobs”

For at komme problemet til livs og skaffe flere hænder i Ældreplejen i Aarhus Kommune foreslår formanden for Ældrerådet: ”Området skal gøres mere attraktivt. Lønnen skal være højere, og uddannelsen skal være bedre. 9 måneder, som SOSU-hjælper uddannelsen tager, gør, at folk ikke satser på den. Uddannelsen skal stille større krav. Samtidig er det vigtigt at skabe opmærksomhed på, at der findes nogle fede jobs inden for faget. Det er ikke kun ’tørre-røv-jobs’.”

Men det er ikke kun SOSU-uddannelsen, der skal ændres på. ”Der skal mere personale til, sådan at personalet har tid til de ting, der er dejligt ved jobbet, og ikke bare skal udføre det mest nødvendige arbejde i en fart,” siger formanden.

Ældrerådet i Aarhus Kommune er i dialog med forvaltningen om at finde en løsning. Det er netop større krav til uddannelsen, bedre praktik, højere løn og bedre arbejdsforhold, som Ældrerådet peger på skal gøre faget mere attraktivt.