Frivillighed i en kold coronatid

Foto fra Unsplash

Kulde, nattefrost, regn og blæst – når vintermånederne rammer, søger vi ly og varme indendørs. Hjemløse i byen må ty til de aarhusianske varmestuer, som fra i dag åbner dørene op for flere senge end normalt. Men i Aarhus Vinterherberg er det dog ikke senge, der mangler.

Af Pauline Bønnerup Møller og Mikkel Lau Kristensen
2. november kl. 15:31

Aarhus Kommune udvider antallet af sengepladser på de aarhusianske varmestuer. Men ifølge Søren Christensen, aktivitetsleder for Aarhus Vinterherberg Røde Kors, handler det ikke kun om antallet af sengepladser. For vinterherberget, der varetager udenlandske hjemløse uden dansk sundhedsbevis, er den største udfordring at få frivillige til at hjælpe på herberget:

”Jeg kan ikke skaffe frivillige. Jeg kan sætte plakater op, men det er folk ligeglade med. Folk kommer kun og arbejder med noget, hvis de møder et menneske og tænker: Det lyder spændende, det vil jeg hjælpe med.”

Udfordringen kommer af, at Røde Kors ikke har samme muligheder for at synliggøre herberget som før coronapandemien. Normalt henter Røde Kors mange nye frivillige fra bl.a. Social- og Sundhedsskolen, men i år er det ikke muligt at vise sig fysisk og slå et slag for det frivillige arbejde.

Nyt tiltag fra Aarhus Kommune
Aarhus Kommune er opmærksom på, at varmestuerne kan stå over for udfordringer i kølvandet på corona. I morges udkom en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune, der bekræfter en øget indsats for hjemløse i vintermånederne:

”Vi ved, at der i de kolde måneder er et større pres på byens natpladser. I år har vi også været særligt opmærksomme på behovet for pladser i efterårsmånederne, fordi coronasituationen blandt andet har betydning for, hvor mange døgnvarmestuen kan lukke ind.”  –  Kristian Würtz, Social- og Beskæftigelsesrådmand.

Initiativet går ud på, at Aarhus Kommune vil bistå varmestuer og herberg i Aarhus og omegn med flere ressourcer. Det skal konkret udmunde i flere sengepladser. Selv om der endnu ikke har været pladsmangel i år, er erfaringen fra de seneste år, at der i kortere perioder hen over vinteren, kan opstå pladsmangel.

”Det er vigtigt, at vi som by sikrer, at alle har et sted at søge hen i de kolde aften- og nattetimer – særligt i en tid, som også for byens hjemløse er præget af usikkerhed og restriktioner.” – Kristian Würtz, Social og Beskæftigelsesrådmand.

Flere frivillige
Søren Christensen er enig i, at der kan opstå pladsmangel på diverse varmestuer i Aarhus, eksempelvis hos Kirkens Korshær og Blå Kors. Udfordringen hos disse varmestuer er netop, at de arbejder i for små rum, hvor de ikke kan overholde afstandskriterierne.

Pladsmangel og manglende senge er dog ikke det største problem for Aarhus Vinterherberg. Det ligger til gengæld i at skaffe og ikke mindst holde på frivillige – især i denne coronatid.

”Der er flere af vores tidligere frivillige, som har sagt, at de ikke kommer i år. De nævner corona som den direkte årsag,” forklarer Søren Christensen. Han mener, at kunne løse problemet om at hente flere frivillige ved at synliggøre det frivillige arbejde på en anden måde: gennem medierne og særligt gennem tv. Han håber, at åbningen af vinterherberget den 15. november bliver synligt i medierne, så Røde Kors kan sætte fokus på de manglende frivillige.