En ny undersøgelse skal afhjælpe usynlig sexisme i det aarhusianske foreningsliv

En ny undersøgelse skal klarlægge omfanget af sexisme i det aarhusianske foreningsliv. Der er stor opbakning til undersøgelsen i det aarhusianske foreningsliv, på trods af at få mener, at sexisme finder sted i deres forening. Måske netop derfor, er undersøgelsen vigtig, mener foreningsformand.

Af Alexander Bertelsen

Det hele startede med Sofie Lindes opråb ved Zulu Comedy Galla. Siden har debatten om sexisme rullet, og adskillige prominente politikere har set deres karriere som folkevalgte forsvinde.

TV2 fulgte trop med en dokumentar, der belyser sexisme i politiske ungdomspartier. Efterfølgende har store grupper af både journalister og forskere skrevet under på vidnesbyrd om sexisme inden for deres respektive felter. Men selvom fokus i høj grad er rettet mod politikere og professionelle, kan problemet ikke begrænses hertil. Derfor skal en ny undersøgelse, som stadig er ved at blive udarbejdet, klarlægge problemet på frivilligområdet i Aarhus.

Sammen med byens store interesseorganisationer på det frivillige område har Aarhus Kommunes Rådmand for Kultur og Borgerservice, Rahib Azad-Ahmed, taget initiativ til en undersøgelse på området. Den gruppe, der udformer undersøgelsen, er medarbejdere i Kultur og Borgerservice og repræsentanter fra fire interesseorganisationer. Det drejer sig om Århus Ungdommens Fællesråd, Idrætssamvirket, Kultursamvirket og Folkeoplysningsforbundet.

Sexisme er svært at få øje på

Formanden for IF Hasle KFUM, Uffe Lillebæk, synes det er fint at få klarlagt problemets omfang. For ham kommer det ikke som nogen overraskelse, selvom han ikke har oplevet det i den forening, han står i spidsen for.

”Jeg har ikke selv oplevet sexisme. Jeg tror ikke det finder sted, her hos os, men det hænger jo nok sammen med den tid, som vi har bevæget os ind i, hvor sexisme er et stort fokusområde” siger han og henviser til, at corona-situationen fylder meget for ham, og i de fleste andre frivillige foreninger.” Han er langt fra ene om ikke at have oplevet sexisme.

Af de ti aarhusianske foreninger, som Aarhusianer’n har snakket med, mente ingen, at sexisme fandt sted i netop deres forening, og måske netop derfor er der behov for en undersøgelse på området. Noah Lynge Adkins, der er formand for rollespilsforeningen Elysion, mener, at mange frivillige foreninger har en sexistisk kultur, uden de er klar over det.

”Jeg tror, der er flere foreninger, der har en kultur, hvor de gør grin med kønsroller på en skadelig måde. Men de indser det ikke, fordi de altid har gjort det, og fordi kvinder sommetider også er med på den. Det har jeg i hvert fald set i nogle foreninger” fortæller han og argumenterer for, at den sexistiske kultur godt kan være til stede i foreningerne, selvom den ikke er åbenlys ved første øjekast.

Noah Lynge Adkins erkender, at Elysion ikke aktivt forhindrer sexisme.

”Det er måske noget, vi bør snakke om i foreningsøjemed” mener han.

På trods af, at foreningen ikke officielt har iværksat initiativer for at komme sexisme til livs, har sexisme-debattens opblomstring alligevel gjort en forskel for, hvordan foreningens medlemmer forholder sig til sexisme.

”På et personligt plan har vi snakket rigtig meget om sexisme. Også i sociale kontekster. Det er bare ikke noget, vi officielt evaluerer på eksempelvis. Det burde vi måske gøre” slutter han. Evalueringer er også på den liste af opgaver, som analysevirksomheden Silverbullet Research skal i gang med. Det er Silverbullet Research, der skal belyse om sexisme finder sted i det aarhusianske foreningsliv. Der er endnu ikke sat en dato på, hvornår undersøgelsen skal være udarbejdet.