Forældre kan snart få mere indflydelse på deres børns skolestart

Aarhus Byråd skal snarest muligt tage stilling til, om forældres ønske om at udsætte deres børns skolestart bør imødekommes. Det skriver Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge i en pressemeddelelse.

Af Dorthea L. Neuenschwander

De fleste børn i Danmark starter i skole det år, de fylder 6. Børnenes forældre kan søge om at få skolestarten udsat et år, men skolelederen på den lokale skole afgør i sidste ende, om det ønske skal efterleves.

Forslaget, som byrådet skal behandle, lægger op til, at forældrenes ønske om skoleudsættelse som udgangspunkt bør tilgodeses.

”Forældre kender deres barn bedst, og derfor skal forældrene have en stærkere stemme, når der skal træffes beslutning om give et barn et ekstra år i børnehaven. Et ekstra år kan være med til at gøre børnene mere modne og klar til en god skolestart,” skriver Thomas Medom, rådmand for børn og unge i pressemeddelelsen.

Den bedste beslutning, vi har taget

Malene Trebbien er mor til Snorre, der i dag går i 3. klasse på Højvangskolen i Stavtrup. Hendes søn fik efter forældrenes ønske udsat skolestarten et år.

”Vores dreng er født i december, 5 uger før termin og bøvlede med at komme fra start. Han har haft udfordringer med sin sanseintegration og motorik og har ikke haft alderssvarende sociale kompetencer. Han havde til gengæld et sprog i børnehaven, der var mere udviklet end jævnaldrende,” siger hun.

Personalet i sønnens børnehave bakkede forældrene op, og forældrene skrev et brev til ledelsen på den lokale skole. I brevet argumenterede de for, hvordan Snorre kunne udvikle sig både motorisk og socialt i løbet af et ekstra år i børnehaven, og på den baggrund blev forældrenes ønske tilgodeset.

”Det er på alle måder den bedste beslutning vi har taget. I klassen har han hele tiden været på forkant fagligt, hvilket har givet ham overskud til at følge med socialt. Motorisk kan han træne med på klassekammeraternes fodbold- og håndboldhold, hvilket også betyder utrolig meget for ham,” siger Malene Trebbien. 

Skolebørn i Aarhus Kommune

– Andelen af børn i Aarhus Kommune, der starter senere i skole, er faldet fra 13,1 % i 2010 til 6,2 % i 2019.

– Størstedelen af de skolegangsudsatte børn er født i årets sidste måneder

Kilde: Aarhus Kommune

Skolen skal være barneparat

Ifølge Trine Ankerstjerne, forfatter og faglig konsulent i BUPL, er det naturligt, at forældrene inddrages i beslutningen, når deres barns skolestart udskydes, idet forældrene kender deres eget barn bedst og engagerer sig i barnets liv. 

Trine Ankerstjerne fortæller desuden, at det særligt er drenge der er født sidst på året, som kan have godt af at vente et år med at starte i skole.

”Hvis man har svært ved at indgå i sammenhænge i børnehaven, hvor man skal sidde stille – hvis man hellere bare vil ud på legepladsen – så kan det være hårdt at indgå i skolens struktur,” siger hun.

Men den udskudte skolestart stiller væsentlige krav til børneinstitutionerne.

”Der skal være nogle særlige foranstaltninger for de børn, der skal være i institutionen et år ekstra. Det kan være at give dem noget ansvar. Vi ved, at børn vokser, hvis de bliver givet mere ansvar. Det skal være meningsfyldte opgaver, for eksempel at deltage i praktisk arbejde. Hvis daginstitutionen er opmærksom på dét, kan det være en gevinst at udskyde skolestarten,” siger hun.

Det evige spørgsmål er, om barnet skal være skoleparat, eller skolen skal være ”barneparat”.

”Der skulle skolen, hvis du spørger mig, være mere børneparat end den til tider er,” siger Trine Ankerstjerne og uddyber: ”Der er ikke samme mulighed for bevægelse og leg i skolen, som der er i dagtilbuddene – men måske skulle skolen udvikle sig og sin måde at gribe de børn, der starter i skole.”

Læs også: Børn i Aarhus skal starte senere i børnehaverne