Børne- og ungeborgmester i Aarhus: Mental sundhed skal på dagsordenen

”Det er vigtigt for mig, at børn og unge bliver repræsenteret i den politiske debat i Aarhus og i hele landet,” fortæller Rikke Kondrup Jensen, børne- og ungeborgmester i Aarhus.

Af Camilla Stokholm Glargaard & Pauline Bønnerup Møller

Billede: Camilla Stokholm Glargaard

”Jeg var med til en trivselskonference sidste år, og det var første gang, der var unge med,” fortæller den nyvalgte børne- og ungeborgmester i Aarhus, Rikke Kondrup Jensen. Hun uddyber, at ”det er vildt, at unges trivsel er blevet diskuteret uden at have repræsentanter for de unge med.” Det håber hun, at der bliver lavet om på nu.

Mærkesager for den nye borgmester og børne- og ungebyrådet

Aarhus’ nye børne- og ungeborgmester er 15-årige Rikke Kondrup Jensen, som går i 9. klasse på Sølystskolen i Egaa. Hun blev valgt som ny børne- og ungeborgmester mandag d. 26. oktober 2020, og hun arbejder nu i fællesskab med de andre børne- og ungerødder på at give børn og unge en stemme i lokalpolitikken i Aarhus.

”Det er vigtigt for mig, at børn og unge bliver repræsenteret i den politiske debat i Aarhus og i hele landet egentligt,” forklarer Rikke Kondrup Jensen. Og børne- og ungerådet har da også allerede haft indflydelse på det politiske i Aarhus.

Børne- og ungebyrådet har i hver byrådsperiode, mulighed for at sende op til 4 forslag til det voksne byråd, som de er forpligtede til at tage op. Og det første emne, som børne- og ungebyrådet har valgt at fokusere på, og som forhåbentligt ender ud i et forslag til det voksne byråd, ligger den nye borgmester meget på sinde.

”Jeg stillede op til byrådet, fordi jeg gerne vil have mere fokus på børn og unges mentale sundhed, som også blev valgt som vores første emne. Det er jeg super glad for,” fortæller Rikke Kondrup Jensen.

Den nye borgmester håber, at hun og de andre medlemmer af børne- og ungebyrådet kan være med til at oplyse børn og unge om mental sundhed, så de kan søge hjælp, så snart de oplever tidlige symptomer. Rikke Kondrup Jensen uddyber, at hun ”tror, at det vil være med til at forbedre trivslen hos børn og unge.”

Hvor kommer interessen fra, og hvad byder fremtiden for den nye borgmester?

Den nye børne- og ungeborgmester fortæller, at de hjemme hos hende ”altid har diskuteret politik meget, og hvor vigtigt det er, at man som borger tager et ansvar.”

Derudover har Rikke Kondrup Jensen været med i elevrådet fra det år, det var muligt at melde sig ind på hendes folkeskole. Her er hun også på nuværende tidspunkt formand.

Og hvad der venter i fremtiden for Aarhus’ nye 15-årige borgmester ligger i det uvisse. Hun håber selv, at hun kan komme til at arbejde med udenrigspolitik, når hun bliver ældre.

  • Børne- og ungebyrådet har 31 medlemmer.
  • Unge fra 7. klasse til 17 år er opstillingsberettigedeHvis du er interesseret i at stille op, så kan du læse mere på denne side.
  • Børne- og ungebyrådet kan i hver byrådsperiode fremsætte op til 4 forslag, som det voksne byråd skal behandle.
  • Børne- og ungebyrådet har eksisteret siden 2007.
  • Læs mere om børne- og ungebyrådet her.